Soorten banners en hun gebruik

Bij advertentieruil.be kan je 4 verschillende soorten banners gebruiken. We leggen uit wat het verschil is tussen deze banners en wat de voordelen en nadelen zijn.

JPG banners

JPG is de afkorting van “Joint Photographic Group”. Het is een bestandstomaat dat veel gebruikt wordt voor foto’s op internet. Het grote voordeel van JPG’s is dat de foto’s gecomprimeerd kunnen worden zodat de afbeeldingen snel geladen kunnen worden. Nadeel is dan weer dat bij compressie de kwaliteit vermindert. Bij foto’s valt dit vaak minder op dan bij tekst vandaar dat JPG’s vaak gebruikt worden voor foto’s

PNG banners

Het PNG bestandsformaat staat voor “Portable Network Graphics”. PNG’s gebruiken een “lossless” compressie. Dat wil zeggen dat de afbeeldingen kleiner gemaakt worden zonder verlies van kwaliteit. Dit heeft als gevolg dat de afbeeldingen meer plaats innemen en trager laden. PNG zijn minder geschikt voor foto’s omdat deze bijna niet gecomprimeerd kunnen worden met dit bestandsformaat. PNG zijn de beste keuze voor banners met gekleurde vlakken en grote tekst.

Voorbeeld van een PNG banner

GIF banners

Een GIF banner laat animaties toe. GIF staat voor “Graphic Interchange Format”. Het is een ouder bestandsformaat dat al sinds het ontstaan van internet in gebruik is. Het grote voordeel van GIF is dat door de animaties de banners meer opvallen. Hierdoor hebben de banners vaak ook een grotere CTR. Het nadeel van GIF banners is dan weer dat GIF’s maar 256 kleuren ondersteunen en dat door het beperkt aantal frames de animaties soms niet echt vloeiend blijken te zijn.

SWF banners

SWF bannners of “ShockWave Flash” banners zijn eveneens geanimeerde banners. Flash banners hebben echter veel nadelen. Op veel apparaten en browsers worden ze niet weergeven. We raden het gebruik dus sterk af.

Conclusie:

Je kan kiezen tussen verschillende soorten banners. Gebruik voor banners met een beperkt aantal kleuren en tekst altijd PNG banners. Voor banners met een foto van hoge kwaliteit altijd een JPG banner. Wil je wat animatie dan kies je sowieso voor een GIF banner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *